Regressie naar het gemiddelde

Even over het leven. Je zal het met me eens zijn dat het uit pieken en dalen bestaat. Een flatline is immers nooit een goed teken, een voortkabbelend leven heeft bijna niemand en is – laten we eerlijk zijn – ook een beetje saai.

Tijdens een piek vergeet je er vaak van te genieten en tijdens een dal loop je met je neus op je knieën en denk je dat het nooit meer beter wordt. Toch?

Nu hoorde ik vanmiddag een wijsheid waarvan ik rechtop ging zitten. Een natuurkundige zei: ‘Vergeet de regressie naar het gemiddelde niet en de raming bij ongewijzigd beleid’.

Eh…? Come again?

‘Vergeet de regressie naar het gemiddelde niet en de raming bij ongewijzigd beleid.’
Ja, ik moest het ook twee keer horen. Gelukkig zaten er plaatjes bij de uitleg.

De regressie naar het gemiddelde wil zoveel zeggen dat als je op een piek zit, of in een dal, de kans groot is dat je weer op een gemiddelde uitkomt. Ik tekende het plaatje – op geheel eigen wijze – over:

leven

Zoals je ziet, komt elke Yay! en elke Boehoe uiteindelijk weer uit bij het gemiddelde. Dat gegeven relativeert wat als je in een dal zit én het is een herinnering om te genieten als je op een piek surft.

Het volgende zal vooral de ondernemers onder ons aanspreken: je moet namelijk ook rekening houden met de raming bij ongewijzigd beleid. Nu met ondertiteling: als ik niks verander aan een situatie, wat is dan de voorspelling van die situatie over een bepaalde tijd?

Een bedrijf doet zo’n voorspelling meestal over een heel jaar.
Wij hebben één rotdag en denken meteen dat het hele leven klote is.

Dat is niet logisch, volgens onze natuurkundige, die ik voor het gemak maar even Johan noem. Je kunt het beter bekijken over een langere periode, of je nu terugblikt of vooruitkijkt. Dan valt het met de rottigheid misschien wel mee en is het geluk toch meer aanwezig dan je dacht. Zijn devies was dan ook om je brein hier af en toe op te laten kauwen.

Zit wat in.
De regressie naar het gemiddelde en de raming bij ongewijzigd beleid.

Een prachtige zin om wijsneuzerig uit te spreken tijdens een feestje en een wijsheid om te onthouden.