Aardehand zoekt hemel

‘Je bent nuchter en staat met beide benen op de grond.’ Ze zegt het zo afkeurend dat ik bijna mijn excuses wil aanbieden. Ondanks mijn interesse in het spirituele, moeten de meeste spiri-beoefenaars niks van mij hebben. Handlezeressen, waarzegsters, shiatsu-masseurs, yogi’s en heksen: na één blik weten ze genoeg. Aan mij valt geen eer te behalen.

Bij mijn laatste poging om de hogere sferen te begrijpen, werd ik al na het omhoog houden van mijn handen afgeserveerd. ‘Ah, ik zie het al’, zegt de juf handlezen. ‘Een typische aardehand.’ Ik kijk beduusd naar mijn vierkante knuistjes. Ze had even daarvoor geconcludeerd dat de overduidelijke lijnen in mijn palm wezen op een realistisch karakter, dus ik was benieuwd wat daar nog bij op werd geteld. Ik blader snel door het mapje waar de uitleg van de aardehand staat.

Je houdt van routine en hebt doorzettingsvermogen. Je hebt oog voor detail. Soms ben je een beetje lichtgeraakt. Je bent netjes en opgeruimd. Werkt graag in beroepen waar hiërarchie en structuur belangrijk zijn. Voorzichtig en praktisch. Je benadert dingen op een simpele, ongecompliceerde manier. Wil graag weten waar je aan toe bent. Houdt niet zo van verrassingen.

Ik denk aan mijn ontplofte kledingkast, mijn afkeer van hiërarchie en structuur, mijn engelengeduld, gebrek aan doorzettingsvermogen en het ongekende talent dingen ingewikkelder te maken dan ze zijn.

‘Er klopt helemaal niks van’, fluister ik tegen vriendin H. die haar receptieve hand zorgvuldig zit te bekijken. ‘Nee, dat lijkt me ook niet echt bij jou passen’, beaamt ze. ‘Behalve dan misschien dat praktische’. Ondanks mijn bezwaren blijft de handleesjuf onwrikbaar. ‘Misschien ben je een uitzondering’, wil ze nog wel toegeven.

Tijdens een eerdere spirituele expeditie boek ik in de sauna een shiatsu-massage. De masseur is van het type gespierde spijker en heeft een aura doordrenkt van groene thee en klankschalen om zich heen hangen. Hij tippelt met zijn strakke billetjes snel voor me uit, terwijl ik hem op mijn slippers probeer bij te benen zonder op mijn snufferd te gaan. In het kleine kamertje klinkt tingelmuziek. ‘Doe je badjas maar uit en ga maar liggen.’

‘Naakt?’, vraag ik voor de zekerheid. Hij knikt. ‘Ja. Natuurlijk.’

Een half uur lang shiatsuut hij in stilte om mij heen. ‘Zo. Klaar.’ Ik probeer zo elegant mogelijk van de tafel af te klauteren, wat naakt sowieso al een opgave is, en trek mijn badjas weer aan.

‘Hoe was het?’, vraagt vriendin B. die staat te wachten totdat ze ook naar binnen mag. ‘Mwah, niet heel bijzonder’, mompel ik.

Na een uur komt ze met een stralend gezicht de relaxruimte ingezweefd. ‘Wat was dát indrukwekkend’, zucht ze. ‘Oh?’, zeg ik verbaasd. ‘Wat heeft ‘ie allemaal gedaan dan?’ Ze gaat er even voor zitten. ‘Hij heeft me natuurlijk ge-wel-dig gemasseerd, maar hij wist me ook nog allemaal dingen te vertellen. Over dat ik ziek ben geweest en hij wist precies die plek aan te wijzen. En dat ik veel meer tijd moet nemen voor mezelf en dat ik echt veel bereikt heb in het afgelopen jaar. Hij wist zèlfs dat ik iets deed met personeelszaken. Dat kon hij voelen aan mijn energiebanen!’

‘En wat zei hij tegen jou?’
‘Tegen mij zei hij helemaal niks.’
‘Niks?’
‘Niks.’
‘Stond je er wel voor open?’
‘Ik stond hartstikke open. Sterker nog, ik lag daar in mijn niksie voor ‘m! Reken maar dat ik open stond.

Stomme fakir. Boos kijk ik om me heen of ik de man ergens zie. ‘Waarom krijg jij zo’n heel onderhoud en ik niet?’ Mijn vriendin schudt haar hoofd. ‘Misschien voelde hij aan dat jij daar niet zo op zit te wachten.’ Ik hap verontwaardigd naar adem. ‘Waarom zou ik er niet op zitten wachten?’ ‘Nou gewoon… omdat je altijd zo nuchter bent.’ Ik sta op en been ontdaan de wolken van het Turkse stoombad in.

Tussen hemel en aarde is blijkbaar nog geen plaats voor mij.

4 reacties op “Aardehand zoekt hemel

  1. dat daar geen plaats voor je is, komt helemaal door je vliegangst. Eerst daar overheen komen en dan zul je zien dat je aardehanden een hele andere vorm krijgen 😛

  2. Misschien moeten we een keer gaan glaasjedraaien of zo… ik heb ook nul kommma nul gevoel bij al die dingen. Maar vind het wel reuze interessant… en wil dat ze allemaal spannende dingen tegen me zeggen, en diepe insights etc… Nou ja. ik ben een luchttype geloof ik. Maar dat heeft niets met mijn knuisten te maken, maar met mijn sterrebeeld 🙂

  3. Wahaa, geweldig geschreven. Er valt geen eer aan jou te behalen. Ik denk gewoon, dat je te mysterieus bent.
    Moepi

  4. hahahahahahaha *ligt met de slappe lach onder de tafel* hahahahahahahahahahahahaha 🙂

Reacties zijn gesloten.