Alles over Facebook scams

Van de week las ik een blog waarin de schrijver haarfijn uitlegt hoe een Facebook scam werkt. Een goede Nederlandse uitleg kan ik zo snel niet vinden, vandaar dat ik zijn blog hier (vrij) vertaal.

Goed, Facebook scams dus. Je weet wel: de foto’s van zielige kindjes – al dan niet met een nare ziekte – , heldhaftige soldaten, geweldige moeders, echte liefde, dakloze honden, of de ‘Like and see what happens’ foto’s. Meestal sluiten deze post dreigend af met: als je dit negeert, ben je harteloos. De helft van mijn vrienden op Facebook trapt er bijna dagelijks in.

Logisch, want je wilt laten weten dat jij het óók erg vindt. Hé, ik leef mee. Natuurlijk like ik dat lieve meisje met Down syndroom, natuurlijk is zij mooi! Natuurlijk ben ik tegen kanker!

Wat je alleen niet weet, is dat je met jouw goedbedoelde ‘duim omhoog’ iemand heel rijk kunt maken.

De vraag is natuurlijk: Waarom bestaan dit soort Facebookpagina’s? Zet je nerdbril even op en denk met mij mee.

Likes, reacties en het delen van links, leveren geld op. Ze staan voor een bepaalde waarde door de hoge mate van aandacht en bekendheid die ze krijgen. Dat wordt allemaal berekend door de Facebook Like algorithm (alleen echte nerds klikken op deze link).

Pagina’s met veel ‘exposure’ krijgen een hoge plaats in een scorelijst van Facebook, de EdgeRank. Hoe hoger de EdgeRank, hoe vaker die pagina voorkomt in het nieuwsoverzicht. Dat brengt ons terug naar de vraag, waarom bestaan deze pagina’s? Om een goed doel te promoten? Een hart onder de riem te steken van dat zielige meisje? Niet altijd.

Ze leveren geld op.

Bedrijven over de hele wereld proberen te adverteren via Facebook en Twitter. Ze weten dat EdgeRank, likes en volgers belangrijk zijn, ook al hebben ze niet altijd door wat ze ermee moeten. Alleen kost het tijd en inzet voordat je een groot publiek hebt opgebouwd op social media.

En daardoor krijg je dit:

facebook scam

Hoe werkt een Facebook scam?

1. Er wordt een pagina aangemaakt.

2. Op deze pagina worden een paar hartverscheurende of juist schattige foto’s geplaatst met de dringende oproep om te liken, te reageren of te delen. Want anders…

3. De boefjes delen deze post eerst in hun eigen netwerk, waardoor ze langzaam maar zeker doordruppelen in de FB pagina’s van andere mensen.

4. Deze mensen liken, delen of geven een reactie.

5. Uiteindelijk geeft een vriend van jou een ‘duim omhoog’.

6. En hop, het zit ook in jouw nieuwsoverzicht.

Sommige van deze pagina’s krijgen binnen drie dagen 70.000 likes of meer. En dán verdient iemand een flinke duit door het verkopen van de pagina aan bedrijven die geen tijd willen steken in social media.

De koper verandert vervolgens een paar details op de pagina. Tada! Een kant en klare fanpagina met veel likes, reacties en een hoge EdgeRank.

Zo werkt dat dus.

Misschien wist je het al, misschien ook niet. En dan is een waarschuwing op zijn plaats. Want het zijn ongure types die dit verzinnen. Houd je duim dus in bedwang.

Ook als het gaat om een meisje waarvan de ouders zijn omgekomen in een vreselijke brand, waardoor ze in een weeshuis zit dat gerund wordt door een dronken lor en ze toevallig Annie heet en vertederende sproetjes op haar neus heeft. En negeer vooral de opmerking dat als je Annie niet liked, ze nooit meer tomorrow zal zingen.

Deel in plaats daarvan dit blog.