Blaadje op de divan: BEM!

Ik ben een blaadjesfreak. Elke maand sluis ik flink wat euro’s richting de bladenmarkt, die aan mij een enthousiaste maar niet bepaald loyale lezer heeft. Okay, ik begin even overnieuw. Ik ben gewoon een bladenslet.

Ligt er een nieuw magazine in de kiosk? Al gaat het over scheidingen, plastische chirurgie of onkruid: ik moet het hebben. In mijn huis liggen dus overal stapels bladen. Van de Libelle tot de Flow, van buitenlandse (veel te dure) magazines tot aan een beduimelde Star Magazine.

Niets is namelijk leuker dan een goed blad lezen. Met een lekker ritme, mooie vormgeving en de juiste tone of voice. Een magazine dat boeit, klopt. Toegegeven, ’t is een beetje beroepsdeformatie. Vrienden zeggen meestal op dit moment tegen elkaar: “Snel, verander van onderwerp anders blijft ze erover praten”.

Ha!

Te laat.

Zorgvuldig speur ik de bladenrekken af. Ik spot een nieuwkomer. Het blad ziet er glossy uit en heet BEM! Dat uitroepteken hoort erbij. De pay-off: ‘gezondheid als gewoonte’. Jammer. Wéér zo’n ‘leef bewust, doe gezond blabla’ blaadje. Op de cover staat een mysterieuze dame met een masker. ‘Verborgen gebreken’, is de kop. Ik ben getriggerd. Blaadje mag mee naar huis.

Met een mok thee en bokkepootjes onderwerp ik de debutant aan een zorgvuldig onderzoek. Het is in ieder geval een dik blad. De bokkepootjes sneuvelen gestaag. BEM! wil volledig zijn. Dit zorgt ervoor dat werkelijk elk aspect van gezondheid aan bod komt. Urineverlies bij dertigers, autisme, stress, eenzaamheid, bacteriën, verslavingen, SOA’s, dyslexie, stapelingsziektes en brandwonden.

Geen blad voor hypochonders.

Natuurlijk staan de usual suspects erin: artikelen over diëeten, obesitas, gezond eten en vitamines. In een interview vertelt Ronald Koeman enthousiast dat hij ruim tien kilo is kwijt geraakt met het Dokter Frank dieet. Een paar bladzijden verder wordt datzelfde dieet onderuit gehaald door een diëtiste. Die vervolgens drie pagina’s de gelegenheid krijgt over haar eigen voedingsvisie te oreren. Waarna de column van Sonja Bakker toch wat verwarring schept.

Wat betreft vormgeving slaat BEM! een beetje door. Alsof er tien vormgevers aan hebben gewerkt zonder overleg. Een paar foto’s staan raar bij de tekst.

In een artikel over sex (met een x) is een grote stockfoto geplaatst van een vrouw die een kushandje blaast. Niet dat je daar nou meteen een zwetend stel in een kamasutrahouding moet neerzetten, maar dit is wel heel braaf. Als een kushandje voor BEM! gelijk staat aan sex (met een x) dan staat mijn zwarte boekje bomvol met potentiële booty calls.

De column van ‘beauty- en hairstylist’ Tom Sebastian wordt niet genoemd in de inhoudsopgave. Nadat ik ‘m had gelezen, kon ik me dat ook wel voorstellen. Prima als je iemand zijn eigen verhaal wil laten schrijven, maar redigeer het stuk dan wel. Dit las als een opstel van een scholier. ‘Niemand kijkt er meer gek van op als je naar de hypnotherapeut of de psycholoog gaat. Dat kun je rustig tijdens een theekransje of met je buurvrouw bespreken.’ Excuse me?

Okay. Ik stap weer van mijn zeepkist af.

BEM! is een blaadje met potentie, maar ik ben benieuwd of ze in het volgende nummer kritischer naar hun onderwerpen kijken. Kill your darlings. En leg dan ook even uit wat BEM! betekent.

Blaadje op de divan: BEM!

5 reacties op “Blaadje op de divan: BEM!

  1. Lig dubbel achter m’n buro.

    Ik ben bladenverslaafd maar geen slet. Trouw koop ik bij elk Nederlands bezoek Linda, Viva, en wat ik verder maar kan dragen. Hier zijn ze gelukkig heel goedkoop, dus ik abonneer me left, right and centre, vooral als er prettige kado’s bij zitten. Waarbij ik dus eigenlijk een bladenslet beschrifjf. Damn. Gaat m’n eigenwaarde.

  2. He, goede review! Ik moet bekennen: ik ben ook een bladenslet :). Als ik een moodboard maak, koop ik bladen dubbel, want ik vind in een mooi blaadje scheuren heel moeilijk.

  3. Goede recensie, ik had precies hetzelfde toen ik er doorheen bladerde. En grappig geschreven!

  4. Wordt ‘Blaadje op de divan’ een nieuwe categorie? Ik kijk er in ieder geval naar uit! (Blaadje op de divan met uw gastvrouw, Dr. Gobble)

  5. Erg leuk om te lezen als mede-bladenjunkie! Meer, meer! Dan weet ik voortaan of ik een nieuw blad wel of niet moet kopen 🙂

Reacties zijn gesloten.