Blaadje op de divan: missREAL

Mijn ogen speuren het bladenrek af. Jawel! Een nieuwe aanwinst! Het is echt ongelooflijk hoeveel verse bladen er toch nog verschijnen. Toch nog, omdat het ontzettend moeilijk is om met een kek nieuw magazine op de markt komen. missREAL durft het aan.

Op de cover staat een wat peinzende vrouw met op haar gezicht de woorden: ‘Beauty wrapped in a body’. Ik geef toe, mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Het blad ziet er fris uit. Leuk logo. Genoeg elementen om de bladenjunk in mij te doen ontwaken. Thuis sla ik het blad open.

Ai.

Kleine lettertjes.

Een lang voorwoord waaiert mij tegemoet in een pietepeuterig lettertype. Mijn neus hangt een paar centimeter boven de pagina, wat niet lekker leest. Neemt niet weg dat het een interessant verhaal is.

missREAL is een initiatief van een jonge vrouw die de wedstrijd ‘Create your World’ heeft gewonnen. De droom van winnares Kim was een glossy maken over échte schoonheid. ‘Want schoonheid gaat veel verder dan een perfecte vrouw uit wie alle leven is gephotoshopt.’ Vuist omhoog, ik ben het met haar eens.

Echter.

Bijna elk artikel is zo doorspekt van statements over jezelf zijn – iedereen is even mooi – echte schoonheid zit van binnen en laat de spiegel maar barsten, dat ik een knipoog begin te missen. Humor. Zelfspot.

Als ik namelijk opgefokt door al die kreten op ’t punt sta mijn bh te verbranden, komt de opmerking van Robert Vuijsje in het blad hard aan. ‘Rond en groot’, zegt hij over zijn favoriete billen. ‘En dan bedoel ik geen vrouwen die tweehonderd kilo wegen en die een massief bouwwerk zijn.’

Ja maar. Ja maar. Iédereen was toch even mooi?

Wat verder opvalt: ik lees bijna elk artikel en dat is een goed teken. Er is een lekkere mix van achtergrondartikelen (‘Schoonheid door de eeuwen heen’) en human interest (‘Mooi met een weeffout’). De rubrieken cultuur en maatschappij komen nog niet helemaal uit de verf, maar dat kan nog groeien.

De vormgevers hebben flink gewinkeld bij andere bladen. Ik herken elementen uit de Flow, Linda. en Happinez. Gelukkig zit er nog genoeg creatiefs tussen, waardoor het niet stoort. Alleen dat kleine lettertype voor de grote artikelen dus. Of heb ik een leesbril nodig? Hmm…

De fotografie bij het artikel over eetverslaving is apart en boeiend. Door slim om te gaan met de kleding en de achtergrond, gaat alle aandacht naar het gezicht van de geïnterviewden. Mooi.

Al met al ben ik benieuwd of missREAL een eenmalige uitgave is, of dat er een vervolg komt. Dat heb ik nergens terug kunnen vinden. Ik denk dat Kim tevreden mag zijn over haar ‘eigen glossy’. Ik vind het stoer van een 21-jarige om zo’n blad te maken.

In een wereld waarin modebladen nog steeds een groot gedeelte van het vrouw-bewustzijn domineren, adviseert missREAL eigenlijk hetzelfde als Bazz Luhrman: Do NOT read beauty magazines, they will only make you feel ugly. [klik]

Een frisse cover. Ik hou ervan.

Mooi gedaan: door de achtergrond en de kleding gaat de aandacht naar hun gezicht.

2 reacties op “Blaadje op de divan: missREAL

  1. Al de creme’s etc,die ik heb gebruikt in mijn leven,daar verander je niks mee,want de zwaarte-kracht wint het altijd. En als creme’s wel zouden helpen dan is het een medicijn.
    Blijf bij jezelf en geniet en trek je niks aan van wat er in de bladen staat.
    Utopia bestaat echt niet. Mooi geschreven en geeft me te denken en dat is altijd goed.
    Moepi

  2. leuk om te lezen! Zelf ook een bladenjunk, dus ik heb je blog toegevoegd aan mijn favorieten.

Reacties zijn gesloten.