De koffiezoeker

In mijn fantasie zit ik in New York. Manhattan. Hectiek buiten, een rustig jazzmuziekje binnen. Verstopt achter een toef slagroom, observeer ik de mensen in de zaak. Er zijn verschillende types koffiezoekers die zich hier, net als ik, graag verschansen.

Bijvoorbeeld.

De hippe ZZP’er

Vaak man, journalist of adviseur. Te herkennen aan het brilletje met zwarte montuur, een Parijse pet of een sjaaltje nonchalant om de nek geslagen. Onmisbaar: de Apple notebook, kleur: aluminium of wit. Altijd aanwezig: een peinzende blik waarbij hij hoopt dat het professioneel overkomt. Drinkt espresso met een glaasje water.

De Studente

Altijd vrouw, begin twintig. Kenmerken: lang warrig haar waarover stiekem toch is nagedacht, opgestoken in een knotje. Gekleed in een wijde blouse, vest en skinny jeans met daaronder All Stars of veterschoenen. Geen make-up maar wel blozende wangen. Bijt op een potlood, maakt driftig aantekeningen in een beduimeld schriftje en tikt lange zinnen op een Apple notebook, kleur: zwart, gekregen van ouders na het behalen van haar P.

Doet de hele middag over een cappuccino.

Het Stelletje

Halverwege de twintig en voornemens om te gaan samenwonen. Innig verstrengeld in een hoekje, waar ze elkaar diep in de ogen aankijken en zoete woorden in elkaars oor fluisteren. Over het algemeen bijzonder modebewust en aantrekkelijk. En zich daar ook bewust van. Kijken met lichte arrogantie naar de plebs aan tafel, om zich vervolgens weer op elkaar te richten. Hij drinkt een americano, zij een latte. Ze delen een white chocolate cookie, waarbij hij haar voert en zij z’n vinger net iets te lang in haar mond houdt.

Het Stel

Ergens in de vijftig. Kunnen locals zijn, of ex-locals die nu in Almere wonen en even een dagje stad komen doen. Hebben elkaar vaak niks meer te vertellen. Hij leest de krant, zij kijkt lusteloos uit het raam of roert droef in haar koffie. Hele dag door de stad gebanjerd, cadeautjes gekocht voor de kleinkinderen en geconfronteerd met wat ooit was maar nooit meer terugkomen zal.

De Part-time Filosoof

Werkt in de ict-branche, maar mist de verdieping en kan bij zijn collega’s zijn joi de vivre niet kwijt. Daarom leest hij in zijn vrije tijd boeken van Jean-Paul Sartre  en Cocteau en hoopt dat iedereen snapt dat er brood op de plank moet komen, maar dat de échte vraagstukken des levens niet in bits en bytes te vertalen zijn. Gaat alternatief gekleed: mosgroene wollen trui over een geruite blouse, spijkerbroek en bruine praktische schoenen (Mephisto).

Kijkt vaak en lang uit het raam of staart minutenlang voor zich uit, waarbij niet helemaal duidelijk of het gaat om nadenken of een aanval van narcolepsie. Drinkt een sapje.

De Wannabe Schrijver

Heeft een saaie kantoorbaan, maar vindt zichzelf eigenlijk een Schrijver. De benodigdheden daarvoor zijn aanwezig: een zwarte Moleskine en een vulpen – een extra vulling zit in zijn rugzak, mocht de inspiratie ineens opwellen. Hij betrapt zich erop dat hij meestal alle kranten doorleest, zijn e-mail checkt op z’n iPhone, naar de lege bladzijde in zijn notitieblok kijkt en vervolgens maar een babbeltje maakt met een knappe studente. Die hem geen blik waardig gunt. Drinkt thee of cola-light en eet daar zeker twee muffins bij.

De Toeristen

Verkrijgbaar in setjes van twee of vier. Vaak Italiaans, Duits of Spaans. Engelsen of Ieren zul je hier niet zo vaak tegenkomen, want die vertoeven in de pub verderop. Gaan vaak aan het raam zitten en buigen zich over de kaart van Amsterdam. De dertig-plusser pakt de Capitool-gids erbij, de jongere toerist trekt een morsige Lonely Planet uit de rugzak. Als de eerstvolgende locatie gevonden is, kijken de toeristen genietend om zich heen en voelen zich één met de locals. Die zien dat anders maar dat geeft niet.

De Toeristen drinken ondertussen chocolademelk met slagroom.

De Creatief

In geval van een vrouwelijke creatief: kort zwart haar met een pony. Of blond lang haar, met een pony. Eyeliner. Voorkeur voor strakke geruite blousjes en zwarte broeken. De mannelijke creatief heeft faux-net-uit-bed-haar en meestal een hoornen zwarte bril op. Wordt nogal eens verward met de Hippe ZZP’er, maar is meestal wat ouder. Pre-middelbaar, edoch goed geconserveerd.

Drinkt een biologisch sapje en wordt vaak gebeld, waarbij hij de aardappel in zijn keel niet helemaal kan verdoezelen. De vrouwelijke creatief daarentegen heeft vaak een plat Amsterdams accent. Ze drinkt een muntthee en blaast haar pony weg.

De Observator

Altijd alleen, zonder boek, krant of andere afleidingsmanoeuvres. Hooguit een iPhone, waarmee stiekem foto’s worden gemaakt. Voor de rest zit de Observator (m/v) rustig aan tafel, waar hij of zij een goed uitzicht heeft over het etablissement. Richt de aandacht ongemerkt op de verschillende types en verzint daar ondertussen hele verhalen bij. De Observator heeft altijd gratis vermaak. Voelt zich bijzonder ongemakkelijk als er een andere Observator in de ruimte zit.

Drinkt een Panna Montata en lepelt daar alleen de slagroom vanaf. De koffie blijft staan.


2 reacties op “De koffiezoeker

Reacties zijn gesloten.