Genieten op een piek

Luister, even over het leven. Je zal het met me eens zijn dat het uit pieken en dalen bestaat. Een vlakke lijn is nooit een goed teken, elke dag Groots en Meeslepend lopen te wezen is enorm vermoeiend en een voortkabbelend bestaan heeft bijna niemand.

Punt is dat je tijdens een piek vaak vergeet te genieten en tijdens een dal loop je met je neus op je knieën en denk je dat de zon nooit meer zal schijnen.

Nu hoorde ik ooit een wijsheid waarvan ik even rechtop ging zitten. Het was een natuurkundige die zei: ‘Vergeet de regressie naar het gemiddelde niet en de raming bij ongewijzigd beleid’.

Okay.
Ehm.
Wut?

Gelukkig had hij plaatjes bij zijn verhaal. Stel je een achtbaan voor en trek dan een streep door het midden. Regressie naar het gemiddelde betekent dat als je op een piek zit (of in een dal) de kans groot is dat je uiteindelijk weer op die streep, het gemiddelde, uitkomt.

Dus na elke Yay! kom je weer terug op het gemiddelde en na elk tranendal uiteindelijk ook. Dat relativeert misschien een beetje als je in een dal zit, maar veel leuker nog: het is een uitstekende reminder om flink te genieten als je op zo’n fijne piek surft.

Dan zijn volgende wijsheid: ‘hou rekening met de raming bij ongewijzigd beleid’. Nu met ondertiteling: als je helemaal niks verandert aan een situatie, wat is dan de voorspelling van die situatie over een bepaalde tijd?

Bedrijven doen zo’n voorspelling meestal over een heel jaar. Q1 was kut, maar in Q3 hebben we dat helemaal rechtgetrokken. Wij hebben één rotdag en denken meteen dat het hele leven klote is.

En dat is niet logisch, volgens onze nuchtere natuurkundige, wiens naam ik helaas vergeten ben. Je kunt je ‘levensbeleid’ beter bekijken over een langere periode, of je nu terugblikt of vooruitkijkt. Dan valt het met de rottigheid meestal (of hopelijk) wel mee en is het geluk tóch meer aanwezig dan je dacht. Zijn devies was dan ook om je brein hier af en toe op te laten kauwen.

Zit wat in.
De regressie naar het gemiddelde en de raming bij ongewijzigd beleid.

Het is sowieso een prachtige zin om wijsneuzerig uit te spreken tijdens een feestje.