Happy go lucky

Geluk is zo’n groots begrip, zo’n allesomvattend woord, dat als je erover nadenkt je al snel verzandt in grootse gedachten. Ik kan pas gelukkig zijn als ik rijk ben. Ik kan pas gelukkig zijn als ik slank ben. Ik kan pas gelukkig zijn als ik succesvol ben. Ik kan pas gelukkig zijn als ik de prins van zijn witte paard heb gesleurd. Zoiets.

Terwijl geluk juist zit in de kleine dingen. Dat weten we allemaal. Maar die kleine dingen waarderen we altijd te laat, of nog erger: niet. ‘Oh ja’, zeggen we dan: ‘Toen was ik echt gelukkig.’ Tientallen spreekwoorden wijzen ons op die lacune in ons leervermogen.

Ik ga hier geen gospel zingen dat je toch vooral oog moet hebben voor de zon die door de wolken schijnt, een merel die fluit, lekkere koffie of je favoriete nummer op de radio. Hoewel…

Speel eens even met me mee. Wanneer was je voor het laatst gelukkig?

Ah. Zie je?

Misschien was het iets kleins.

Het geinige van geluk is: je kunt het oproepen. Zomaar. Gratis! Je hoeft niet eens te wachten op al die grote dingen, zoals de loterij winnen, het figuur van Cameron Diaz (v)/David Beckham (m)/Lady Gaga (m/v), een promotie, een aanzoek, of voor de hebberds onder ons: wereldvrede.

Het gaat gewoon om dat ene moment waarop voor jou alles klopt, de wereld even stilstaat en de maan, zon, sterren en hemel om jou draaien. En dat je het dan ook beseft.

Dát is geluk.

Van Reineke kreeg ik een prachtige aanvulling op mijn verhaal. Bekijk deze video. Doen: http://www.ted.com/talks/lang/eng/brene_brown_on_vulnerability.html

You're the happy in my ness

8 reacties op “Happy go lucky

 1. Weer zo’n prachtige omschrijving over *Geluk* Het Geluk is overal om je heen, alleen moet je het wel zien en jij bent de *gelukkige * om dat te zien en te beschrijven.

  Moepi

 2. It’s the Journey, not the destination. Bij het najagen van groots en meeslepend geluk raas je aan alle kleine geluksmomenten onderweg voorbij.. Mooie blog!

 3. Dit stukje is precies wat ik nodig had. Zie ineens een mooie wolk (gelukkig istie niet grijs ;-))

 4. Ik heb er inderdaad ook weleens over geschreven… Ik denk dat geluk in de verbazing van het leven! En of dit nu komt door een kopje koffie, een kleffe zoen van je kind, de zon die zo mooi door de bomen schijnt… het maakt niet uit. Vermogen tot geluk zit dus vanbinnen. Je moet het alleen loslaten! 🙂

 5. geluk…tja, inderdaad als ik naar het verleden kijk, denk ik wel eens ’toen was ik gelukkig!’ terwijl ik dat op dat moment waarschijnlijk niet eens besefte….
  Elke vakantie heb ik een goed voornemen. Deze keer is dat ‘proberen te leven in het NU’, hopelijk besef ik dan ook vaker dat ik nu eigenlijk best heel gelukkig ben.
  Bedankt Mariska, voor het helpen herinneren!

Reacties zijn gesloten.