Het geheim van het 20e

De wijken Gambetta en Belleville zijn misschien niet zo knus als de Marais, Montmartre of het Canal St. Martin, maar er hangt een creatieve energie die vertrouwd aanvoelt en nieuwsgierig maakt.

Het 20e arrondissement in Parijs wordt zelfs gezien als een onaantrekkelijk gebied, te ver weg van het centrum om interessant te zijn voor de gemiddelde toerist. Laat dat vooral zo blijven, want het is veel te leuk om deze straten in alle rust nog eens verder te verkennen.

Uitzicht zonder toeristen
Parc Belleville bijvoorbeeld is eind jaren ’80 aangelegd en ligt verstopt tussen hoge flats en eenvoudige straten. Neem zeker de moeite om de trappen onderaan het park te beklimmen, want je weet niet wat je ziet. Een fantastisch uitzicht over Parijs zónder hordes dagjesmensen, gillende scholieren of kiekjes klikkende Japanners. Een verademing.

parc belleville trappen

We halen een croissantje bij de bakker op de hoek en genieten in alle rust van de stad aan onze voeten. Waarbij de hoekige flatgebouwen en de graffiti (streetart!) op de muren ineens een mooi contrast vormen met het oude Parijs op de achtergrond.

parc belleville uitzicht

parc belleville omgeving

Beneden komen we een kleine boekenwinkel/koffietent tegen: books, bites & drinks staat er op de gevel. Eigenaresse Yohanna vertelt dat er nog niet veel toeristen zijn die haar zaak, een combinatie van een bar en bibliotheek, weten te vinden. De ruimte is gevuld met boeken (‘I also have an English section!’), geurt naar verse koffie en gezellige vintage meubels. Je vindt Le Barbouquin op Rue Ramponeau.

Even verderop torent L’église Notre-Dame-de-la-Croix trots boven de straten van Ménilmontant uit. Op de trappen eten studenten van de nabij gelegen grafische school er een stokbroodje of éclair van de onvermijdelijke patisserie aan de overkant.

ménilmontant

Het Louvre? Musee D’orsay? Pwah, check gewoon de muren! Het 20e lijkt patent te hebben op de meest prachtige tekeningen. Op praktisch elke hoek vind je ware kunstwerkjes.

streetart belleville

streetart belleville 2

streetart belleville 3 streetart belleville 4 streetart belleville 5

Sleep & Feed
En waar verblijf je dan in dat onbekende 20e arrondissement? Bij Mama Shelter natuurlijk.  Lekker eten doe je bij Chez Younice. De tajine met kip en rozijnen is hemels. Wil je liever tussen de lokale hipsters zitten, ga dan zeker naar Les Pères Populaires.

Processed with Moldiv

Er valt hier nog zo veel te ontdekken. To be continued!