Kortsluiting

Ik ben geen fan van veranderingen. Ja, ik val meteen maar met de deur in huis. Want het is een ontdekking waar ik toch zo’n twintig jaar over heb gedaan. En daarna nog vier jaar om het gegeven te accepteren. Flexibel zijn, is immers zo veel leuker. En koeler.

Wat hielp tijdens het innig omarmen van deze ongewenste maar hardnekkige karaktereigenschap, is het feit dat ik niet de enige ben. ‘Oh, daar houd ik ook he-le-maal niet van; verandering’, bezwoer menig confidant mij. Maar omdat het niet stoer is dat te laten blijken, houden wij allen de schone schijn op.

Verandering? Kom maar op.

Met opgestroopte mouwen en een vastberaden blik zullen we dat varkentje wel even wassen. Terwijl de routine in ons huilt, stampvoet en mokkend in een hoekje zit, want het was toch allemaal prima zoals het was?

Gewoontes geven illusie van zekerheid. Ik bedoel niet de Rainman-versie van gewoontes, maar de geruststellende variant. Dat je weet waar je aan toe bent. Dat je verwarming het blijft doen. Dat je favoriete bakkertje niet verhuist. Dat je man geen tweede gezin blijkt te hebben. Dat aardbevingen hier niet voorkomen. Dat je baas je niet ineens de laan uitschopt.

Van die dingen.

Er schijnen hele volkstammen te zijn die dan zeggen: Oh, da’s goed, verandering. Daar kom je sterker uit. Dan maak je in je hersens allemaal nieuwe verbindingen aan en daar word je creatiever van. Heus, ’t is echt!

Niet in mijn hersenpan.
Dzzzzt. Kortsluiting.

En dan duurt het toch zeker een paar maanden voordat ik op de tast de hoofdschakelaar weer gevonden heb.

Verandering is eigenlijk alleen leuk als het een verbetering betekent van een vervelende situatie. Dan mag het van mij best een goede gewoonte worden. Voor de rest moeten goede bakkers blijven zitten waar ze zitten, de verwarming altijd branden, mannen trouw zijn, bazen je waarderen en aardbevingen gewoon nooit gebeuren.

Misschien ben ik toch meer Rainman dan ik dacht.

5 reacties op “Kortsluiting

  1. Dat is nog eens herkenbaar! Ik hou er ook helemaal niet van maar durf dat eigenlijk nooit toe te geven. Zullen we een AVA oprichten? (Anonieme Verandering Angstvalligen) 😉

  2. Wat een mooi stukje weer! En zo herkenbaar.
    En, uit eigen ervaring (;-)) weet ik dat een verandering je echt sterker kan maken en dat je er door groeit enz enz. Alleen ervaar je dit pas een tijd na de verandering, als alles weer ‘normaal’ is. Veel sterkte ermee! En ik sluit me graag aan bij de AVA.

  3. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt…. dat soort veranderingen zijn al niet leuk, maar ik ben al van slag als ik door wegwerkzaamheden niet de gewone route naar mijn werk kan rijden hahaha…. ja, ook ik ben een Rainman en sluit mij graag bij de AVA 🙂

  4. Haha ik heb al 14 jaar dezelfde man, ben in 18 jaar Amsterdam welgeteld 1x verhuisd, werk al negen jaar bij dezelfde werkgever, heb al duizend jaar hetzelfde haar etc. etc.

    … Have to get to K-Mart!!

Reacties zijn gesloten.