Mazzelmomenten

Ik word altijd een beetje melancholisch van oudejaarsdag. Als iemand die het liefst vooruitkijkt, duurt de overgang naar het nieuwe jaar wat mij betreft precies 23 uur en 57 minuten te lang. Prima om een paar minuten te mijmeren over ‘ghosts of the past’, maar dan pakt een van mijn meer ongedurige persoonlijkheden een verrekijker en kijven in we in mijn hoofd al snel verder over wat we allemaal willen gaan doen komende tijd.

Maar ja. De kans is groot dat die laatste dag zich stiekem toch vult met herinneringen over wat niet is gelukt, faliekant is mislukt, het tabee van vrienden, geploeter met dingen, werk of geld, talloze zorgen, pijntje hier, pijntje daar, en natuurlijk zij die voor altijd in 2022 achterblijven. De afgelopen paar jaar kwamen er ook nog genoeg wereldproblemen voorbij die alleszins te groot zijn om er iets zinnigs van te maken. Met als gevolg dat ik de laatste seconden van het jaar wat gelaten zie wegtikken, omdat je er verdorie niks meer mee kan, dat verleden. En aan vooruitkijken heb je ook niks, want je wil het nieuwe jaar niet jinxen. 

Pff. Sta je daar met je glaasje champagne zogenaamd vrolijk te wezen.

In plaats van een gelukkig nieuwjaar wens ik mezelf én jou daarom 365 piepkleine momenten van geluk. Gewone-niks-bijzonders-momenten, die niet in de herinneringen op Facebook voorbijkomen, niet in de jaaroverzichten en niet in je best nine Instafoto’s. Ogenblikken die het gesprek aan de eettafel niet eens halen omdat ze te klein, snel, vanzelfsprekend of alledaags zijn.

Laat het de schaterlach zijn van je geliefde, de eerste lentezon op je snuit, verse koffie, nieuw behang, 5 euro vinden op de grond, schoon beddengoed, wijze woorden van iemand van wie je het niet verwacht, groen licht als je haast hebt, een warme scone, praten met vrienden tot diep in de nacht, de geur van een nieuw boek, lekker eten, een onverwacht compliment, de aansluitende trein halen, knalrode ondergaande zon vanaf de snelweg of je favoriete liedje op de radio. 

Ik wens je er 365 of meer.

En pas volgend jaar, op oudejaarsavond, terwijl de laatste seconden wegtikken, denken we terug aan al die momenten. Dat is iets om naar uit te kijken.