Niet met de deuren slaan

Confrontaties en conflicten. Ik heb er een godsgruwelijke hekel aan. Je hebt mensen op deze aardkloot die niets liever doen dan ze opzoeken, maar ik ga er ’t liefst met een grote boog omheen.

Als kind stond ik huilend in de keuken omdat ‘die rooie van nummer 10’, weer eens aan mijn haren had getrokken. Dan zei mijn moeder: ‘Je hebt haar hopelijk toch wel een schop gegeven?’ Een optie die ik op dat moment nog niet eens had overwogen. ‘Ik probeerde juist vre-hé-heeeede te sluiten’, snikte ik ontroostbaar.

Wat dat betreft is er weinig veranderd. In mijn hoofd zit een Captain Picard die ‘evasive manoeuvres!’ schreeuwt, zodra er een conflict aan de horizon lonkt. Het liefst heb ik dat alles en iedereen goed met elkaar overweg kan. Laten we allemaal doen wat we willen, zonder te schreeuwen en zonder te gillen. En niet met de deuren slaan.

Maar ja.

Ooit was ik bij een loopbaancoach die veel waarde hechtte aan het enneagram. Het enneagram gaat uit van negen persoonlijkheidstypes. Elk type verklaart waarom je je op een bepaalde manier gedraagt en hoe je tegen het leven aankijkt.

‘Ja, dat dacht ik al’, bromde hij na de eerste sessie. ‘Jij bent een Negen, de Bemiddelaar.’ Vanzelfsprekend knikte ik instemmend.

De Negen (bemiddelaar, vredesstichter): hebben een sterke behoefte om de vrede te bewaren, op te gaan in anderen en conflicten te vermijden. Nemen eigenschappen van anderen over en kunnen daarmee zeer verschillende verschijningsvormen hebben. Zijn meegaand en zich vaak niet bewust van hun boosheid. Eigenschappen: vriendelijk, geduldig, ruimdenkend, diplomatiek en empathisch.

Check. Check. Check. Check.

Joehoe, (h)erkenning! Na een paar sessies met de coach snapte ik ineens veel beter waarom ik op bepaalde situaties reageer als een vampier op knoflook.

Het leuke van het enneagram is, je merkt mijn enthousiasme, dat je niet gebonden bent aan één type. Ja, ik ben een Negen en dat zal ik ook altijd blijven, maar… ik kan de positieve eigenschappen overnemen van een ander type. Het enneagram is namelijk een cirkel waarin alles zich op een gestructureerde manier tot elkaar verhoudt.

Wat blijkt. Als ik ontspannen ben en me lekker voel, neem ik de eigenschappen over van de Drie, de Winnaar. Ook wel het Rocky-type genoemd, die de trappen oprent.

De Drie (harde werker, winnaar): Hebben een sterke behoefte om productief te zijn, successen te behalen en mislukkingen te vermijden. Worden graag in een goed daglicht gezien, in overeenstemming met maatschappelijk bepaalde normen. Eigenschappen: zelfverzekerd, ijverig, gedreven, energiek en praktisch.

Check. Check. Ch…

Hmm.

Ik denk dat ik vanavond maar eens vroeg naar bed ga. Morgenochtend sta ik dan heel ontspannen op en rèn die ene trap op om bij de bovenburen te klagen over geluidsoverlast.

Als ze me laten slapen tenminste.

Er is heel veel te vinden over het enneagram op internet. Google en gij zult vinden. En natuurlijk is Wikipedia altijd een betrouwbaar startpunt.

5 reacties op “Niet met de deuren slaan

  1. Grappig, ik lees de titel van je blog en denk gelijk aan het CDA…. maar, mooi verhaal en ja, ook ik heb die ennegrammentest gedaan en ook ik was 9 en 3. Met een stukje 1. En een klein beetje 8 (maar ik ben vergeten wat dat was :-))

  2. Ik ben een type 2 en ook nog een 6 en 7. Leuk zo die cijfertjes 😉 Maar het conflicten uit de weg gaan herken ik ook wel heel erg hoor!

  3. Ik ben dol op het enneagram, heb er een aantal boeken van in mijn kast staan en heb een keer een training van een paar dagen gevolgd van Bureau Zuidema. Heel erg leerzaam. Heb overigens een relatie gehad met een negen, dat was nog best lastig ;-)!

Reacties zijn gesloten.