Onuitgenodigde gasten

Laat mij beginnen met een disclaimer. Ik ben geen politiek dier. Ook geen haarscherpe analist, of vileine filosoof. Niets menselijks is mij vreemd. De gedachten hieronder zijn dan ook niet gehinderd door al te veel kennis of theoretische achtergrond. Dat alles doet natuurlijk niets af aan mijn persoonlijke logica, waarbij ik overigens altijd de frase: ‘Ik ben het niet altijd eens met wat ik zeg’ hanteer.

In een artikel over terrorisme en verwarde mannen staat de zin: ‘terrorisme bestaat bij de gratie van de media.’ Daar ben ik het mee eens. Nog voordat zo’n gek zijn wapen heeft herladen, weet de halve wereld al wat er aan de hand is.

We tweeten, retweeten en delen ons helemaal suf, terwijl onze angst steeds meer wortel schiet. Er volgen analyses, artikelen, fotoreportages, tijdlijnen en video’s met schokkende beelden. En ergens in het kalifaat lacht een man in zijn vuistje.

In een ander artikel lees ik dat narcisten als Trump, Wilders en Johnson het steeds beter doen in onze mediacratie. “Het zijn stuk voor stuk opgeblazen ego’s die zelfspot noch schaamte kennen. En juist daarom kunnen veel journalisten geen genoeg van ze krijgen. De narcist in de mediacratie is als de seksverslaafde in het bordeel.”

Dus zowel de terroristen als de narcisten hebben momenteel een feestje, georganiseerd door de media. En met al onze tweets, posts, video’s en foto’s brengen wij ze vlijtig cadeau na cadeau. Ja, ook met dit stukje tekst, de woorden die ik zo zorgvuldig probeer te verpakken, ben ik de ideale gast.

Hoe doorbreken we die onmogelijke paradox? Hoe zorgen we ervoor dat redelijkheid, context en inhoud weer vanzelfsprekend worden? Anders gezegd: hoe krijgen we die ellendelingen ons huis uit, nadat ze zichzelf onuitgenodigd hebben binnengelaten en dronken van macht de boel kort en klein slaan?

Zoals ik al zei: ik ben geen filosoof. Maar de huidige situatie lijkt verdacht veel op dit raadsel: Als een boom in een bos omvalt en er is niemand in de buurt om het te horen, maakt het dan geluid?

Het wordt tijd om het feestje te verlaten.

#okdoei

via GIPHY