Wie zoet is, krijgt lekkers

Ik denk dat ik een jaar of veertien was toen ik voor de eerste keer een Cola light dronk. Dat was wat. Cola drinken, zoet, zonder de calorieen. Cool. Of om in de jaren ’80 te blijven: waus!

Het enige nadeel van light was dat ik er steeds meer van wilde. Maar ja, wat maakt het uit: er zit toch geen suiker in.

In mijn hoofd speelt zich een filmpje terug. Ik zie mezelf lijnen, afvallen en weer aankomen. Lijnen, afvallen en weer aankomen. Weer lijnen, afvallen en nog meer aankomen. En wat eet en drink ik voornamelijk tijdens het lijnen?

Alles waar light achter staat.

Hmm.

Nu zit er in Cola light aspartaam. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die 160 tot 200 maal zoeter is dan suiker. Het E-nummer van aspartaam is E951. Net als bij E621 spreken de talloze onderzoeken over aspartaam elkaar tegen. De ene onderzoeker kraait dat aspartaam hartstikke veilig is, de ander oreert hel en verdoemenis.

Ik besteed een avondje aan het turven van onderzoeken. Zowel de geruststellende rapporten als de hysterische websites vol spelfouten en kapitalen spit ik door. Eerlijk gezegd word ik er niet wijzer van. Wel ongerust.

Is de kwestie aspartaam een gevalletje waar rook is, is vuur? Of is het onschuldig totdat het tegendeel is bewezen?

Aspartaam is goedkoper dan suiker en je hebt er veel minder van nodig. Aangezien het goedje in meer dan 6000 producten zit, is er geen enkele fabrikant bij gebaat dat het verboden wordt.

Sterker nog: fabrikanten zijn de grootste roeptoeters als het gaat om aspartaam. En natuurlijk zeggen zij in koor: ‚Aspartaam is de meest onderzochte voedingsstof ter wereld. Er is dus niks mis met aspartaam. Al die slechte berichten zijn gewoon roddels via het internet.

Ik weet niet wat ik moet geloven van al die onderzoeken, maar ik weet wel hoe marketing werkt.

Daarbij lees ik de volgende onderzochte bijwerkingen: aspartaam bevordert het hongergevoel, verhoogt de bloeddruk, beinvloedt de pijngevoeligheid van het lichaam, veroorzaakt hoofdpijn en slapeloosheid.

Wacht even.

Aspartaam bevordert het hongergevoel?

Dus als ik het goed begrijp kan ik aankomen door de stof waarvan ik niet zou moeten aankomen?

Dat is bijna net zo raar als koffie drinken omdat je niet kunt slapen.

Ik besluit de proef op de som te nemen en aspartaam te weren uit mijn voedingspatroon. Dat is simpeler gezegd dan gedaan. Mijn geliefde Cola light moet ik laten staan. Net als mijn favoriete toetje Optimel vanille vla. Geen dropjes en kauwgom meer zonder suiker. Het zit tot mijn verbazing zelfs in de mayonaise en mijn vitaminepillen. En de grootste uitdaging: geen zoetjes meer in de koffie en thee.

Na twee maanden zonder aspartaam maak ik de volgende balans op:

– ik heb minder hoofdpijn
– ik heb meer energie
– ik heb minder trek in zoetigheid en zit eerder vol
– ik heb mijn lidmaatschap bij de insomnia-club opgeschort

Waar mogelijk heb ik aspartaam vervangen door stevia. Gemaakt van een zoet plantje uit Zuid-Amerika. Tot dusver zijn er nog geen nare bijwerkingen bekend. Sterker nog, uit de onderzoeken blijkt dat stevia geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel, een hoge bloeddruk tegengaat en het hongergevoel vermindert.

Kleine kanttekening: een appeltaart bakken met stevia vergt nog wel enige oefening.

Ceci n’est pas un appeltaart. C’est beton.

14 reacties op “Wie zoet is, krijgt lekkers

  1. Ahum, het is sowieso een doodzonde om frisdrank met een ‘zoet’ smaakje bij je eten te drinken! Of ben ik nu wel heel puriteins? Je ontdekkingstocht door E-land is fascinerend. Het laat me nadenken over alles wat ik zelf eet en aan mijn kinderen voorzet. Het blijft vooralsnog bij een passief meelezen, maar de noodzaak om ook mijn voorraad- en ijskast aan een grondig onderzoek op E(nge)-nummers te onderwerpen, begint langzaamaan post te vatten. Met andere woorden, ik volg je!

  2. Ik zal je gerust stellen. In plaats van die light meuk kun je prima af en toe ECHTE cola drinken 😉 De truc zit m in biologie: “hoever staat het product wat ik eet af van wat er in de natuur groeit”. Hoe kunstmatiger, hoe ongezonder. Daar kan geen onderzoek tegenop, dat is pure logica. (in mijn hoofd dan…)

  3. Geweldig blog! Niet makkelijk te verstouwen, qua materie, maar toch toegankelijk geschreven. Dank je wel dat je mij laat nadenken over dit soort dingen. Dat is soms nodig.

  4. Echt te bizar voor woorden dat zulke stoffen klakkeloos aan ons voedsel worden toegevoegd. Zet me wel aan het denken over de producten in mijn eigen koelkast.
    Afgelopen zaterdag stond in het AD ook een artikel over E-nummers. De schrijfster van het artikel was van haar man gescheiden als gevolg van zijn aspartaam verslaving. Best heftig.

  5. Is trouwens ook apart. Ik dokter Frank al een tijdje, en merk dat ik daar ook enorm veel fitter van wordt. Daar eet je dus ook een stuk minder suikers … maar wat je dan van zoetigheid mag, raden zij dus aspartaam aan. vreemd dat je daar niemand over hoort.

  6. Wat’n smerige handel is het toch. Je drinkt of eet iets om niet dikker te worden en het gekke is, dat je er juist dikker van word. Op deze manier zit je in een web en gelukkig is Stevia nu goedgekeurd. Ik gebruik het ook al ’n tijdje en voel me ’n stuk energieker en verlies ongemerkt gewicht. Aspartaam is rotzooi.

  7. Ik vind Stevia nog een beetje eng omdat het verboden was. Maar aspartaam mijdde ik sowieso al. Je kunt beter gewoon suiker eten dan aspartaam, vind ik. Hoe lang zal het duren voor aspartaam wordt geweerd uit onze voedingsmiddelen en stevia de boel overneemt? Hopelijk snel!

  8. stevia was alleen maar verboden omdat de voedselindustrie dwars lag…. Overal ter wereld was het toegestaan behalve Nederland. Wat zegt dat over ons landje? 🙂

  9. Bij ons doen de bedrijven niet anders dan ons vergiftigen. Ik ben volledig anders tegen het bedrijf Unilever aan gaan staan. In bijna al hum producten zit smaakversterker (261 MSG) en dit is ook niet bepaald gezond, net zoals aspartaam.

  10. Volgens mij zijn niet de E-nummers het probleem. Het E-nummer is niet meer dan een andere naam voor een chemisch stofje dat ook onder eigen naam in eten gestopt kan worden. E330 klinkt veel vervelender dan “citroenzuur”. Toen de E621 nog uit zeewier gehaald werd was deze natuurlijk, maar echt niet gezonder.

    Voedsel wordt van extra toevoegingen voorzien om het langer goed te houden, het mooier te maken en vooral om een onweerstaanbare explosie van smaken teweeg te brengen. Met zoveel heftige prikkels is het niet zo vreemd dat onze primitieve breintjes zich dik en ziek eten.

    Suiker, vet, maar ook smaakversterkers zijn van nature schaars. Kijk maar eens hoeveel appels je moet eten voordat je qua suiker aan een Snickers zit. Hetzelfde geldt voor E621, dat van nature in veel lekkere dingen zit, zoals tomaten en rundvlees. Zelfgetrokken bouillon of een lang pruttelende pastasaus zijn mooie voorbeelden.

    De ingredienten zijn dus niet slecht op zichzelf, maar de verhouding is zoek. Van jongsaf aan wennen we aan extreme smaken (ketchup en cola zijn mooie voorbeelden) waar geen normaal, zelfgemaakt product tegenop kan. De industrie heeft “eten” vervangen door “concentraat”, als het ware, en dankzij gewenning, reclame en lage prijzen eten we van alles teveel.

    Om gezonder te eten moeten we minder gaan eten, ben ik bang. Vlees, zoet en vet moeten weer de luxe extraatjes worden die het ooit waren en planten (vezels/vitaminen/mineralen) moeten een groter deel van het bord vullen.

    Sorry voor het lange verhaal. Heb je de discussies op http://www.foodlog.nl al eens bekeken in je zoektocht naar informatie?

    Mooi praatje van Mark Bittman bij TED:

    http://www.ted.com/talk/mark_bittman_on_what_s_wrong_with_what_we_eat.html

  11. zelf ben ik jarenlang slachtoffer geweest van light-producten. ineens onnoemlijke pijnen verspreid van men nek tot achterwerk. men vertelde me dat ik de spierziekte fybromialgia had. handenvol geld, therapieën en wondermidellen( die niet werkten) krijg ik de tip te stoppen met aspartaam. 3 dagen en halleluja! de wonderbaarlijke genezing!!! ik werk weer, sport weer, kortom leef weer. na heel veel opzoekingswerk ben ik erachter gekomen dat aspartaam bij een temperatuur van 34graden omzet in puur mierenzuur, en onze lichaamstemperatuur is: jawel 36graden!!! dumpen die handel!

Reacties zijn gesloten.